Ιατρείο Διαχείρισης Πόνου & Παρηγορικής Φροντίδας
Ιατρικός Βελονισμός - Αισθητικός Βελονισμός
Απώλεια Βάρους - Υπογονιμότητα - Διακοπή Καπνίσματος


Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Κέντρου: www.acumed.gr

Κυριακή 22 Μαΐου 2016

Γιατί να επισκεπτώ ένα Ιατρείο Πόνου;

ΙΑΤΡΕΙΑ ΠΟΝΟΥ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Επιμέλεια:
Μητράγκας Γ. Απόστολος
Επιστ. Υπεύθυνος Κέντρου Διαχείρισης Πόνου

Ιατρός Αναισθησιολόγος, Εξειδικευμένος στον Ιατρικό Βελονισμό, Ιατρός Πόνου

Διαχείριση Χρόνιου Πόνου

    Ο χρόνιος πόνος επηρεάζει το 10 - 55% των ενηλίκων. Μπορεί να πάρει τον έλεγχο της ζωής σας, να σας εμποδίσει από το να κοιμάστε καλά, να τρώτε επαρκώς, να είστε ενεργός και να απολαμβάνετε τις δραστηριότητες και το χρόνο σας με τις οικογένειές σας.
Ευτυχώς, ΥΠΑΡΧΕΙ ΒΟΗΘΕΙΑ.


Τι είναι ο Χρόνιος Πόνος;

    Στις περισσότερες των περιπτώσεων ο πόνος είναι οξύς, παροδικός και τελικά παύει.
    Όμως σε κάποιες περιπτώσεις ο οξύς πόνος είναι δυνατόν να μετατραπεί σε Χρόνιο (συνήθως όταν διαρκεί για πάνω από τρεις μήνες).
Για παράδειγμα, εαν ο πόνος μετά από μια χειρουργική επέμβαση δεν αντιμετωπιστεί κατάλληλα, τότε τα νεύρα στην περιοχή, μπορεί να γίνουν υπερευαίσθητα και να προκαλέσουν Χρόνιο πόνο.

Άλλες συνήθεις αιτίες του χρόνιου πόνου είναι:
 • Αρθρίτιδες
 • Πόνοι στη μέση, αυχενικό σύνδρομο
 • Τραυματισμός στην πλάτη ή στην μέση
 • Ινομυαλγία και μυοσκελετικοί πόνοι
 • Νευραλγία μετά από λοίμωξη έρπητα ζωστήρα (μεθερπητική)
 • Καρκινικός Πόνος
 • Ημικρανίες, κεφαλαλγίες
 • Διαβητική Νευροπάθεια
 • Πόνος μέλους-φάντασμα (μετά από ακρωτηριασμό άκρου)
Περισσότερα ...


Γιατί να επισκεπτείτε ένα Ειδικό Ιατρό Πόνου;

    Η θεραπεία του Χρόνιου Πόνου είναι πολύπλοκη και μπορεί να προκαλέσει περισσότερο κακό παρά καλό, αν δεν παρέχεται από ένα ειδικό Ιατρό Πόνου.
Οι Ιατροί Αναισθησιολόγοι εκπαιδεύονται κατά τη διάρκεια της ειδικότητάς τους στην αντιμετώπιση του Οξέος και του Χρόνιου πόνου.
    Η εμπειρία αυτή είναι απαραίτητη για την ολοκλήρωση μιας συνολικής αξιολόγησης και διάγνωσης για την καθοδήγηση της θεραπείας.
Εάν απαιτείται επεμβατική θεραπεία του Πόνου, η περαιτέρω εμπειρία και εξειδίκευση είναι απαραίτητη, δεδομένου ότι η σπονδυλική στήλη και τα νεύρα που καταγράφουν τον πόνο είναι ευαίσθητα και η ανατομία του καθενός μπορεί να είναι διαφορετική.
    "Επιπλέον, πολλά από τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του πόνου είναι ισχυρά ή μπορεί να αλληλεπιδρούν με άλλα φάρμακα, κάτι που μπορεί να αποβεί επιβλαβές αν δεν χορηγούνται από ιατρό με κατάλληλη εκπαίδευση."


Διάγνωση

   Ο εξειδικευμένος Ιατρός Πόνου θα συνεργαστεί μαζί σας καθώς και με άλλους γιατρούς, όπως το γενικό οικογενειακό γιατρό, τον χειρουργό ή τον ογκολόγο σας. Ενώ οι άλλοι ιατροί διαχειρίζονται και προσπαθούν να θεραπεύσουν τις παθήσεις σας, o Ιατρός Πόνου είναι ο μόνος υπεύθυνος για τη σωστή διάγνωση και θεραπεία του πόνου σας.

Κάποιες από τις πράξεις που μπορεί να κάνει ένας Ιατρός Πόνου με σκοπό να διαχειριστεί αρτιότερα τον πόνο σας, είναι:
 • Επανεξέταση του ιατρικού φακέλου και των εξετάσεών σας
 • Πλήρης κλινική εξέταση
 • Να σας ζητήσει να περιγράψετε το είδος, την εντόπιση και τη διάρκεια του πόνου, καθώς και τις καταστάσεις στις οποίες γίνεται πιο έντονος ή ελαττώνεται
 • Να σας ζητήσει να συμπληρώσετε ένα λεπτομερές ερωτηματολόγιο που αφορά στην επίδραση του πόνου στην ποιότητα ζωής σας και τις καθημερινές δραστηριότητές σας.
 • Να ζητήσει να κάνετε κάποιες εξειδικευμένες ιατρικές εξετάσεις
 • Να εφαρμόσει εξειδικευμένες φαρμακευτικές, μικροεπεμβατικές και συμπληρωματικές θεραπείες
Περισσότερα...


Θεραπευτικές επιλογές του Χρόνιου Πόνου:

   Αν είστε ένας από τα εκατομμύρια των ανθρώπων που υποφέρουν από χρόνιο πόνο, επισκεπτείτε ένα ειδικό Ιατρό Πόνου σχετικά με τις επιλογές θεραπείας σας, όπως:
 • Φαρμακευτική αγωγή: Από τα απλά διορθωτικά μέτρα, όπως η ακεταμινοφαίνη και τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ), ως τα ισχυρά φάρμακα όπως τα οπιοειδή, η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του πόνου. Άλλα φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν πάρα πολύ, όπως τα αντικαταθλιπτικά, τα αντιεπιληπτικά και τα στεροειδή. Μόνο ο ειδικός Ιατρός Πόνου μπορεί να προτείνει τον κατάλληλο συνδυασμό φαρμάκων που μπορούν να αντιμετωπίσουν διάφορες πτυχές του πόνου σας.
 • Φυσική θεραπεία: Ειδικές ασκήσεις μπορούν να σας βοηθήσουν να χαλαρώσετε, να ενδυναμώσετε τους μύες σας και να απαλύνουν τον πόνο.
 • Ελάχιστα επεμβατικές θεραπείες: Ένας μεγάλος αριθμός παρεμβάσεων είναι δυνατόν να βοηθήσει στην διαχείριση του Χρόνιου Πόνου. (Νευρικοί αποκλεισμοί, ραδιοσυχνότητες, αντλίες έγχυσης φαρμάκων, κ.α.)
 • Συμπληρωματικές θεραπείες: Ιατρικός Βελονισμός, βιοανάδραση, τεχνικές χαλάρωσης, διαλογισμός
 • Αλλαγές στον τρόπο ζωής: Μπορείτε να βοηθήσετε τις προσπάθειες διαχείρισης του πόνου σας με το να είστε όσο το δυνατόν πιο υγιής. Για παράδειγμα, αν καπνίζετε, να λάβετε βοήθεια ώστε να μπορείτε να σταματήσετε. Προσπαθήστε να διατηρήσετε το βάρος σας φυσιολογικό. Το υπερβολικό βάρος επιβαρύνει τις αρθρώσεις και την σπονδυλική σας στήλη. Η σωστή καθοδηγούμενη διατροφή είναι σημαντική σε όλες τις περιπτώσεις, και η άσκηση μπορεί συχνά να ανακουφίσει ή να αποτρέψει τον πόνο.


Πηγή: ΑΜΑ -  Chronic Pain Management


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου