Ιατρείο Διαχείρισης Πόνου & Παρηγορικής Φροντίδας
Ιατρικός Βελονισμός - Αισθητικός Βελονισμός
Απώλεια Βάρους - Υπογονιμότητα - Διακοπή Καπνίσματος


Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Κέντρου: www.acumed.gr

Παρασκευή 3 Μαρτίου 2017

Πόνος στη Μέση: Νέες Οδηγίες προς Ιατρούς και Ασθενείς

"Ο πόνος στη μέση (οσφυαλγία) είναι ένα σύμπτωμα που έχει ταλαιπωρήσει κατά καιρούς τουλάχιστον τα 2/3 του ενήλικου πληθυσμού.
Αποτελεί ένα από τους συχνότερους λόγους επίσκεψης σε ιατρό"
Επιμέλεια:
Μητράγκας Γ. Απόστολος
Επιστ. Υπεύθυνος Κέντρου Διαχείρισης Πόνου
Ιατρός Αναισθησιολόγος, Εξειδικευμένος στον Ιατρικό Βελονισμό, Ιατρός Πόνου
Επιστ. Συνεργάτης Α.Π.Θ.

Τα συνολικά κόστη αντιμετώπισης καθώς και τα έμμεσα κόστη (ελαττωμένη παραγωγικότητα, άδειες) είναι πολύ υψηλά.
Παράλληλα η οσφυαλγία επηρεάζει ιδιαίτερα δυσμενώς την ποιότητα ζωής.

Σχετικά άρθρα:
"Πόνος στη Μέση: 10 + 2 Μύθοι και Αλήθειες !"

"Γιατί να επισκεπτώ ένα Ιατρείο Πόνου;"


Το Αμερικανικό Κολέγιο Ιατρών (ACP, American College of Physicians) μετά από μελέτες, εξέδωσε πρόσφατα οδηγίες - συστάσεις προς ιατρούς και ασθενείς για την αντιμετώπιση της οξείας και της χρόνιας οσφυαλγίας.

Συνυπολογίστηκαν το συνολικό κόστος, οι πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες και η πορεία βελτίωσης των συμπτωμάτων.


Συνοπτικά οι συστάσεις έχουν ως εξής:

Σύσταση 1:
Δεδομένου ότι οι περισσότεροι ασθενείς με οξεία ή υποξεία οσφυαλγία παρατήρουν βελτίωση με την πάροδο του χρόνου, ανεξάρτητα από τη θεραπεία, οι κλινικοί γιατροί και οι ασθενείς πρέπει να επιλέξουν μη φαρμακολογική θεραπεία με επιφανειακή θερμότητα, μασάζ, βελονισμό, ή χειροπρακτική.
Εάν είναι επιθυμητή η φαρμακολογική θεραπεία, οι κλινικοί γιατροί και οι ασθενείς πρέπει να επιλέξουν μόνο μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα ή μυοχαλαρωτικά.


Σύσταση 2:
Για τους ασθενείς με χρόνια οσφυαλγία, οι κλινικοί γιατροί και οι ασθενείς θα πρέπει αρχικά να επιλέξουν μη φαρμακολογικές θεραπείες με άσκηση, αποκατάσταση, βελονισμό, τεχνικές χαλάρωσης, Tai Chi, Yoga, ηλεκτρομυογράφικη βιοανάδραση, χαμηλού επιπέδου λέιζερ, γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία, ή χειροπρακτική.


Σύσταση 3:
ΜΟΝΟ σε ασθενείς με χρόνια οσφυαλγία που είχαν ανεπαρκή ανταπόκριση σε μη φαρμακολογικές θεραπείες, οι κλινικοί γιατροί και οι ασθενείς θα πρέπει να εξετάσουν τη πιθανότητα φαρμακολογικής θεραπείας με μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα ως θεραπεία πρώτης γραμμής, ή πιο εξειδικευμένα φάρμακα ως θεραπεία δεύτερης γραμμής.

Οι κλινικοί γιατροί θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τα οπιοειδή ως επιλογή ΜΟΝΟ σε ασθενείς που έχουν αποτύχει όλες οι προαναφερθείσες θεραπείες και μόνο εάν τα δυνητικά οφέλη μπορούν να αντισταθμίσουν τους κινδύνους για κάθε ασθενή μεμονωμένα, μετά από συζήτηση με τους ασθενείς.


Γενικά:
  • Οι ΜΗ φαρμακολογικές θεραπείες δεν είχαν αξιοσημείωτες ανεπιθύμητες ενέργειες.
  • Όσο αφορά στα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη και τα μυοχαλαρωτικά συστήνεται απόλυτα εξατομικευμένη επιλογή με βάση την επιθυμία του ασθενούς και τις δυνητικές ανεπιθύμητες ενέργειες.Οι ενδείξεις αναφέρουν μόνο μια μικρή βελτίωση στην ένταση του πόνου.
  • Τέλος δεν συστήνεται χορήγηση παρακεταμόλης και στεροειδών φαρμάκων.


"Σε κάθε περίπτωση η επιλογή της αντιμετώπισης πρέπει να γίνεται πάντα εξατομικευμένα, λαμβάνοντας υπόψη την ποιότητα ζωής, τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα και τις πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες."

"Αν πάσχετε από οξύ ή χρόνιο πόνο στη μέση, ενημερωθείτε για την κατάλληλη αντιμετώπιση από τον ορθοπεδικό σας ή ένα εξειδικευμένο Ιατρείο Πόνου"

Σχετικά άρθρα:
"Πόνος στη Μέση: 10 + 2 Μύθοι και Αλήθειες !"

"Γιατί να επισκεπτώ ένα Ιατρείο Πόνου;"

Πηγές: Ann Intern Med. doi:10.7326/M16-2367


"Αντιμετώπιση Χρόνιας Οσφυαλγίας με βελονισμό και ηλεκτροβελονισμό στο Κέντρο Ιατρικού Βελονισμού.

Η ασθενής υπέφερε από επαναλαμβανόμενα επεισόδια πόνου στη μέση, πρωινή δυσκαμψία και περιορισμό της κινητικότητας επι 5ετία -χωρίς να υπάρχουν βλάβες στην σπονδυλική στήλη-. Η φαρμακευτική αγωγή προσέφερε μόνο προσωρινή μετρίαση του πόνου χωρίς βελτίωση της κινητικότητας.

Μετά τη δεύτερη συνεδρία βελονισμού τα συμπτώματα υποχώρησαν πάνω από το 50% και η κινητικότητα βελτιώθηκε σημαντικά."


ΚΕΝΤΡΟ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΥ & ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΟΝΟΥ
ΦΡΑΓΚΩΝ 1 & ΜΟΣΚΩΦ 10, 546 26, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ,
ΤΗΛ: 2310 548-544
info @ acumed.gr

Ο Βελονισμός αποτελεί Ιατρική Πράξη, η οποία πρέπει να ασκείται από ΙΑΤΡΟΥΣ με ειδικότητα και κατάλληλα εκπαιδευμένους. Η εφαρμογή του από άτομα που δεν πληρούν τις παραπάνω προυποθέσεις, συνιστά αδίκημα και διώκεται από το νόμο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου